снимка: Евгений Кънев, фейсбукЕто какво написа икономистът Евгений Кънев в профила си във

...
снимка: Евгений Кънев, фейсбукЕто какво написа икономистът Евгений Кънев в профила си във
Коментари Харесай

Евгений Кънев:Трети ден без ББ премиер. Тепърва ще се изучава този български феномен

снимка: Евгений Кънев, фейсбук

Ето какво написа икономистът Евгений Кънев в профила си във фейсбук:

Трети ден без ББ министър председател. Тепърва ще се учи този (срамен) български феномен, като най-дълго управлявалият министър председател в историята на България: 9 години, 10 месеца и 5 дни. Дори повече от Станко Тодоров, който беше предопределение на този пост за 9 години, 6 месеца и 22 дни.

Аз бих анализирал феномена ББ сред три вектора: пари, хора и медии. Вече ви срещнах с първите две елементи на моя разбор: ББ, парите и хората. Сега ви представям третата част: ББ и медиите.

Прави са тези, които считат, че ББ щеше да е неосъществим без медиите и е на процедура медиен феномен. Може би първата му изява в ТВ е през 2001 г като преди малко назначен основен секретар на Министерство на вътрешните работи в Шоуто на Слави. Спомням си един човек, който постепенно формулираше мислите си и Слави се потруди да стане изявление. Но следва да разберем по какъв начин този човек на тази позиция за пръв и финален път през Прехода беше най-показвания член на ръководството на Царя, за разлика от своя началник министър. Та медиите построиха облика му на шериф, Батман, непоколебим и обективен Бате Бойко. След това историята я знаят всички - безкритичното медийно отношение го вкара в кметството, а по-късно го направи министър председател. Известно е, че е правил доста услуги на публицисти против вярно отразяване, както и къде работят през днешния ден тези с опити за рецензия. Така или другояче симбиозата сред медиите и политическата кариера на ББ е очевадна. Днес евентуално малко хора помнят, че прякорът Тиквата в действителност му го лепнаха медиите на... Пеевски, които обаче за една нощ смениха тона, когато ББ стана министър председател.

На тази позиция ББ към този момент нямаше потребност да се договаря с публицисти, а напряко с техните шефове. Освен печатните, скоро и националните ТВ бяха хванати от рекламата с парите от еврофондове във времена на сериозна икономическа рецесия. А както е известно, резултатите на ръководещите непознатите ТВ са съгласно облагите, а не съгласно обективността на предаванията. Самите частни национални ТВ бяха заделили по едни 5% от собствеността за локални играчи, които да носят реклама. А рекламодателите идваха, тъй като “пийпълметрията ” на същите играчи “доказваше ” каква гледаемост имаха тези ТВ. А против тази услуга, новинарската политика беше прецизно фризирана да не нервира ръководещите. А когато стане фал: 1-2 позвънявания от горната страна към рекламодателите ги отхвърляше да вървят в непокорната ТВ и скоро тя беше принуждавана да смени тона или водещите публицисти.

Това беше елементарния модел на медийното великолепие на ББ.

Но когато стана напечено в третия мандат - и компроматите започнаха да валят - не беше задоволително някой ТВ публицист да те похвали. Тогава в ББ роля влязоха външните анализатори. Ако не бях чул от мой непосредствен - отказал оферта - за какви суми става дума - и аз нямаше да допускам за какво хора със солидни биографии си плюят на репутацията. Дори офертата към моя непосредствен е била чудесно “структурирана ”, с цел да не станат последващите обществени изяви прекомерно компрометиращи за самия него: трябвало е не да хвали ГЕРБ, а да подлага на критика неговите критици, а към ГЕРБ да бъде безпристрастен.

Та това е и лакмусът: като чуете някой даже прочут до през вчерашния ден като ляв или обичайно десен да подлага на критика хората от Протеста, предишния парламент и служебното държавно управление - само че в никакъв случай ГЕРБ - и да зове за непоклатимост - би трябвало да се сещате. Да, Конституцията била погазена, имало безпорядък, били правили чистки, прелом или какви не дивотии - би трябвало да си мислете, че при ГЕРБ имаше най-малко непоклатимост.

(Аз самият постоянно съм бил гост-коментатор по трите национални малките екрани. С едно малко изключение, от 2018 есента насам - не съм канен нито един път. За разлика от БНР и Дарик радио. Не имам вяра в случайности.)

А в случай че се чудете за какво и през днешния ден тези ТВ не престават в същия дух и формат да вършат “новини ” - търсете парите и облагите, както го изисква бизнесът. Давам и хинт: нямат ли частните ТВ и телекомуникационни компании, там не се ли дават лицензи, някой чул ли е цената на тези лицензи?

Та преодоляването на медиите направи вероятен ББ и неговия модел. Но това в никакъв случай няма да го чуете от -лозите.

И по този начин, парите, хората и медиите сътвориха феномена ББ. А правосъдната система обезпечи неговото 10 г същестуване.

От нас обаче зависи дали той ще продължи.



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР